De langverwachte rechtszaak tussen de Federal Trade Commission (FTC) en Microsoft met betrekking tot de overname van Activision Blizzard voor een bedrag van maar liefst 69 miljard dollar is eindelijk tot een einde gekomen.
De rechter heeft in het voordeel van Microsoft besloten, waardoor de weg vrij is voor de daadwerkelijke overname. Deze beslissing heeft grote gevolgen voor de gaming-industrie en zorgt voor verdeelde reacties onder belanghebbenden.
Sony, een belangrijke concurrent van Microsoft op het gebied van gaming, heeft zich fel verzet tegen de overname en sprak van een bedreiging voor de concurrentie in de branche. In de afgelopen maanden heeft Microsoft echter deals gesloten met verschillende prominente spelers in de gaming-industrie, waaronder Nintendo, Nvidia, Valve en Boosteroid. Alle genoemde partijen hebben een overeenkomst getekend met Microsoft voor de komende 10 jaar. Dit betekent dat de populaire game Call of Duty de komende 10 jaar beschikbaar zal zijn op deze platforms.
Tot verbazing van velen heeft Sony vandaag echter aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben bereikt met Microsoft. Xbox-baas Phil Spencer maakte dit bekend in een tweet. Hierin bevestigt hij dat Call of Duty beschikbaar zal blijven op PlayStation-consoles. Opvallend is dat Spencer geen specifieke periode van 10 jaar heeft genoemd, wat suggereert dat Sony mogelijk een langere overeenkomst heeft gesloten met Microsoft.
Als de overname eenmaal is afgerond, wordt Microsoft de eigenaar van een indrukwekkend portfolio aan populaire game-IP’s. Dit omvat onder andere Call of Duty, World of Warcraft, Crash Bandicoot, Tony Hawk, Diablo, Spyro, Overwatch, StarCraft, Hearthstone en Candy Crush, om er maar een paar te noemen.
De gevolgen van deze overname zijn nog niet volledig te overzien. Sommige analisten zijn van mening dat Microsoft door de acquisitie van Activision Blizzard een dominante positie zal innemen in de gaming-markt, terwijl anderen zich zorgen maken over mogelijke monopolistische praktijken. De tijd zal uitwijzen hoe Microsoft deze nieuwe verantwoordelijkheden zal benutten en welke impact het zal hebben op de gaming-industrie als geheel.
Het is duidelijk dat deze rechtszaak en de daaropvolgende overname van Activision Blizzard een keerpunt vormen in de geschiedenis van de gaming-industrie. Gamers over de hele wereld zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en met spanning uitkijken naar de toekomst van hun favoriete franchises.