Vanaf volgend jaar zal gamen officieel deel uitmaken van de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aangekondigd dat er een olympisch e-sports-toernooi komt, dat iedere vier jaar gehouden zal worden.
Hoewel veel game-fans enthousiast zijn over dit nieuws, is er ook veel kritiek, voornamelijk omdat de eerste editie van het toernooi plaatsvindt in Saudi-Arabië. Dit land, gelegen in het Midden-Oosten, staat bekend om zijn enorme rijkdom dankzij de olievoorraden. Echter, Saudi-Arabië ligt ook vaak onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie. Vrouwen hebben minder rechten, homoseksualiteit is verboden, en de doodstraf wordt nog steeds gehanteerd.
Saudi-Arabië probeert de laatste tijd zijn imago te verbeteren door flink te investeren in sport en e-sports. Het doel is om bekender te worden als een aantrekkelijk sport- en e-sportland. De vraag is echter of deze strategie het negatieve imago van het land kan veranderen.
Welke games er gespeeld zullen worden op het toernooi, is nog niet bekend. De organisatie heeft wel aangegeven dat gewelddadige games niet in aanmerking komen. Dit betekent dat populaire spellen zoals Counter-Strike, Call of Duty en Valorant al zijn uitgesloten. Echter, games zoals Fortnite en Rocket League maken nog wel kans om geselecteerd te worden.
Discussie over Gamen als Sport
De discussie over de vraag of games wel een plaats moeten hebben in de Olympische Spelen woedt al jaren. Sommigen zien het als een logische stap, gezien de enorme populariteit en het competitieve karakter van e-sports. Anderen vinden echter dat games niets te maken hebben met traditionele sporten. Wat vind jij?
De introductie van e-sports in de Olympische Spelen markeert een belangrijke stap in de erkenning van gamen als een serieuze sportdiscipline. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze nieuwe tak van sport zich ontwikkelt en welke impact het zal hebben op de toekomst van de Olympische Spelen.